Tisztelt Kanizsaiak!

A koronavírus-járvány miatt még március közepén rendkívüli szünetet rendeltem el az önkormányzat fenntartásában mûködõ óvodákban. A nevelési intézményekben azonban nem állt meg az élet, a szakemberek szülõi igényekhez igazodva ügyeleti rendszerben biztosítják a gyerekek felügyeletét. A Nagykanizsa Központi Óvodában nap mint nap mintegy 40 óvodást látnak el.

A gyerekekkel ötfõs kiscsoportokban foglalkoznak a Rózsa, a Kossuth téri és a Vackor tagóvodákban. Dr. Némethné Kovács Edittõl, a Nagykanizsa Központi Óvoda vezetõjétõl megtudtam, azért esett ezekre az intézményekre a választás, mert ezekben az óvodákban a csoportszobák egymástól jól elhatároltak és saját mosdóval, öltözõvel rendelkeznek. A higiéniás szabályok betartására maximálisan odafigyelnek, az óvodapedagógusok számára védõeszközöket, így maszkot, kesztyût, kézfertõtlenítõt biztosítanak.

A város óvodái ebben a rendkívüli helyzetben nem csupán gyermekmegõrzõként funkcionálnak. Az intézményekben továbbra is folyik a nevelõ munka, melynek során még nagyobb hangsúlyt kap a kézmosás és a higiéniai szabályok ismertetése. A gyerekek napjait versek, énekek, közös rajzolás színesíti, sok idõt töltenek a friss levegõn és megemlékeznek a jeles napokról is.

Az óvodapedagógusok nem engedték el azoknak a családoknak a kezét sem, akik nem élnek az óvodai ügyelet lehetõségével. A szakemberek hetente küldenek videó-, illetve hangüzenetekben ajánlásokat, ily módon próbálnak egyfajta irányt mutatni a szülõknek, hogy mivel tehetik tartalmassá gyermekük otthon töltött napjait. A mesék is átkerültek az óvodából a virtuális térbe: a gyerekek izgatottan várják ezeket a „mesebeli” pillanatokat, hiszen érzelmileg erõsen kötõdnek óvónénijükhöz.

Az ovisok otthon töltött napjait számos fotón örökítették meg a szülõk. Sok-sok rajz is született, ezekbõl kitûnik, hogy a gyerekeknek mennyire hiányoznak kis barátaik és óvónénijük. Az alkotásokat, fényképeket a tagóvodákban a veszélyhelyzet elmúltával minikiállításokon mutatják be.

Köszönet jár a Nagykanizsa Központi Óvoda munkatársainak, akik mindent megtesznek azért, hogy az óvodások zökkenõmentesen vészeljék át ezt az idõszakot. Szeretetük, lelkiismeretesen végzett munkájuk, kreativitásuk álljon mindenki elõtt példaként!

Egymás iránti felelõsség, önmérséklet, lemondás és kitartás. Ezekre van most leginkább szükség.

#vigyázzunkegymásra

Balogh László
Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere