Tisztelt Kanizsaiak!

A vállalkozások segítése és a költségvetés helyzete a veszélyhelyzet idején

A kanizsai vállalkozók segítése érdekében az elsõ jelentõs segítségnyújtás az önkormányzat részérõl az volt, hogy az önkormányzati tulajdonban lévõ nem lakás célú helyiségek, irodák és üzletek bérleti díját jelentõs mértékben, 70%-kal csökkentettük. Az intézkedésnek köszönhetõen azok a vállalkozások kaptak könnyítést április 1-tõl, akik valamilyen módon érintettek a veszélyhelyzet idején alkalmazott nyitvatartási korlátozásokban. Ez az intézkedés havi szinten megközelítõleg 6 millió forintos támogatást jelent a kanizsai vállalkozások számára.

Vállalkozások további segítése a jelenlegi helyzetben az is, hogy kérhetik a helyi adókötelezettségeik kapcsán a részletfizetést vagy a fizetési halasztást is.

Mindezeken túl a jövõben további segítségnyújtást is tervezünk a kanizsai vállalkozások számara, melynek részletei kidolgozás alatt vannak.

A költségvetés átalakítása elsõ körben már megtörtént, de a várhatóan kiesõ adóbevételek miatt további átalakításokra lesz még szükség.

A jelenlegi költségvetésünkben 150 millió forintot különítettünk el a veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatok ellátására. Ezen felül az általános tartalék és bizonyos költségvetési sorok zárolásával további 536 millió forintot tartalékoltunk a várható negatív gazdasági hatások kezelésére, hiszen az iparûzési adóbevételek várhatóan jelentõs mértékben csökkeni fognak.

Az eddigiek során a következõ veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedésekre költöttünk már:

Összesen 60 ezer orvosi szájmaszk beszerzésére 24 millió forintot.

A rászorulóknak kiosztott higiéniai csomagokra több mint 1 millió forintot.

A Kanizsai Dorottya Kórház számára 1,6 millió forintos támogatást nyújtottunk a mostani helyzetben kiemeleten szükséges légfertõtlenítõ berendezés beszerzésére.

Az Egészségügyi Alapellátási Intézmény számára fél millió forintos külön támogatást biztosítottunk védõeszközök és a hatékony fertõtlenítést biztosító hordozható ózongenerátorok beszerzéséhez.

Egy keretszerzõdés alapján szeptemberig 15 millió forintot tervezünk elkölteni a közterületek rendszeres fertõtlenítésére.

Ezek mellett a városi parkolás veszélyhelyzet idõtartamára vonatkozó ingyenessé tételét is biztosítottuk.

#vigyázzunkegymásra

Balogh László
Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere