Tisztelt Kanizsaiak!

A közelmúltban, sajnos, országszerte elszaporodtak az ilyen és ehhez hasonló hírek: az új koronavírus elleni védekezésre hivatkozva, segítséget ajánlva károsított meg csaknem egymillió forint értékben több nyugdíjast egy férfi és egy nõ Budapesten. Az azóta lefülelt bûnözõpáros egy idõs asszonynak például felajánlotta, hogy fertõtleníti az aranygyûrûit. Míg a sértettet szóval tartotta az egyik csaló, addig a társa átkutatta a lakást, ahol más ékszerek mellett készpénzre is bukkant.

Noha a fenti eset a fõvárosban történt, Nagykanizsán sem példátlan, hogy trükkös csalók próbálnak hasznot húzni a járványhelyzetbõl. A police.hu tájékoztatása szerint országszerte vannak, akik hatósági személyeknek adják ki magukat, és azzal csengetnek be elsõsorban idõsekhez, hogy a lakásukat fertõtleníteni kell; mások a segítségüket ajánlják fel nekik (például azt, hogy bevásárolnak helyettük).
Kellõ óvatossággal és egészséges bizalmatlansággal megelõzhetjük, hogy a koronavírus veszélyeire hivatkozva becsapjanak bennünket!

Íme, néhány tipp, amelyet érdemes megfogadni:

🔹Fogjon gyanút, ha orvosi felszereléseket kínálnak, vagy a járványhoz kapcsolódó szolgáltatásokat ajánlanak fel, esetleg erre hivatkozva személyes adatait kérik hivatalos szervek, az önkormányzat vagy a háziorvos nevében. A legálisan mûködõ egészségügyi szervezetek nem így veszik fel a kapcsolatot az állampolgárokkal, vállalkozásokkal, szervezetekkel!

🔹Az új koronavírus-fertõzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelõre nem létezik, így az gyógyászati segédeszközboltban, illetve telefonon és személyesen sem kapható.

🔹Ne engedjen be idegent a lakásba, a házba vagy a kertbe. Ez nemcsak a csalók elkerülése, hanem a betegség terjedésének megelõzése miatt is fontos!

🔹A hozzátartozók kísérjék fokozott figyelemmel idõs szeretteik mindennapjait, tájékoztassák õket az elõforduló veszélyekrõl és a segítségkérés lehetõségeirõl.

Amennyiben úgy érzi, csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendõrséget a 112-es ingyenes segélyhívószámon!

Balogh László
Nagykanizsa Megyei Jogú Város
polgármestere