Kedves Kanizsaiak!

Az elmúlt hetekben azt tapasztalhattuk a bevásárlásaink alkalmával, hogy sokan több 10 kg liszttel, cukorral, hússal, 10 csomag toalettpapírral megpúpozott bevásárlókocsikkal hagyják el az üzleteket, melynek következtében mások bizony az adott termékek esetében üres polcokra leltek. Számos üzletlánc felhívta már a figyelmet arra, hogy nem termékhiányról van szó, hanem arról, hogy a megnövekedett igényre és a „túlvásárlásokra” való tekintettel ideiglenesen bizonyos árucikkek kihelyezése több idõt vesz igénybe.

Nagy István, agrárminiszter és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is megnyugtat mindenkit, hogy az élelmiszer-ellátás folyamatos Magyarországon, minden termékbõl van elegendõ, így nem szükséges ezekbõl felhalmozó módon vásárolni. Ráadásul, ezen termékek egy része a túlzott mennyiség miatt vélhetõen a szemetesben végezheti, így komoly pazarlás jöhet létre.

A fentiek okán elindították a Ne spájzolj! kampányt az alábbi tényekre támaszkodva:

- Magyarország akár 12 millió ember élelmiszer-ellátására is
képes
- A boltok polcain 100-ból 75 élelmiszer hazai termék
- A tavaszi szezonra is már hónapokkal elõre felkészültek a
termelõk és élelmiszergyártók
- 400.000 gazdálkodó és élelmiszeripari vállalkozás dolgozik a
magyarok ellátásáért

Azt javasolják, hogy jól átgondoltan hozzávetõlegesen egy hétre vásároljunk be, s az érintkezések számának csökkentése érdekében hetente egy valaki menjen el a családból vásárolni. Akár az egy lépcsõházban élõk is összefoghatnak néhányan, és akár megegyezhetnek egymással a felváltott bevásárlásban.

Kedves Kanizsaiak!

Tudom, hogy nehéz helyzetet élünk meg jelenleg, mely sokakban bizonytalanságot szül, mégis arra kérem Önöket, nyugodjanak meg, mindent megteszünk az Önök védelme és ellátása érdekében, és szívleljük meg a fenti tanácsokat, legyünk türelmesek, mértékletesek a vásárlásaink során!

Egymás iránti felelõsség, önmérséklet, lemondás és egy kis kitartás. Ezekre van most leginkább szükség.

#nespajzolj
#maradjotthon #maradjszepenotthon

Balogh László
Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere