Tízen indultak el korabeli kerékpárokkal és ruhákban Kanizsáról a fõvárosba, hogy a pénteki zászlófelvonáskor Budapesten tisztelegjenek 1956 hõsei elõtt. Másodszor teker fel a Thúry Vitézlõ Oskola néhány tagja a fõvárosba, idén csaknem kétszer annyian vállalták az erõpróbával is felérõ tisztelgést, mint tavaly. Ezúttal a polgármester is csatlakozott hozzájuk az elsõ szakaszon.

Az egyetemi kampusz udvarán álló tanktól indultak ma reggel a résztvevõk, akik az ’56-os emlékkertben elhelyezték a tisztelet virágait, majd Budapest felé vették az irányt. A szeles idõjárás sem szegte kedvüket, korabeli öltözetet húztak, és feltették kezükre a nemzetõr karszalagot. Az elsõ szakaszra a polgármester is csatlakozott hozzájuk.

Balogh László azt mondta, jelképesen õ is együtt tart a kanizsai srácokkal, mert nagyon fontosnak érzi, hogy az ’56-os lelkület szimbolikus formában ma is megjelenjen. Hozzátette, kötelességei miatt csak az elején tud velük tartani, de a lelke végig velük lesz.

Az indulásnál két ’56-os nemzetõr is ott volt. Nagy Ottó Kanizsán, Orbán Nándor csapatában volt ifjúsági asszisztens, Födõ-Vargek Lajos pesti srácként élte meg az 1956-os eseményeket, amelyek során meg is sérült. Mindketten azt mondták, örülnek, hogy ezt az erõpróbát vállaló fiatalok megbecsülik ’56-ot.

Arról, hogy miért így tisztelegnek a vitézlõ oskolások, itt olvashatnak bõvebben.

Fotó: Gergely Szilárd
Az eredeti cikk itt olvasható.