Tisztelt Kanizsaiak!

Világ- és Európa-szerte tart a koronavírus-járvány második hulláma, a környezetünkben mindenhol és Magyarországon is emelkedik a megbetegedések, és sajnos, a halálozások száma is.

Nagykanizsán jelenleg 93-an állnak aktív járványügyi megfigyelés alatt, közülük 41 fõnél mutatták ki a fertõzést. Mivel õk tünetmentesek vagy „csak” enyhe tüneteket mutatnak, nem szorulnak kórházi kezelésre, a karantént otthonukban elkülönítve töltik.

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a Facebook-oldalamon csak olyan adatokat közlök, amelyeket önkormányzatunk szigorúan ellenõrzött és hivatalos forrásból kap.

Ma Dr. Galambos Ildikó, a Soós Ernõ Kutató-Fejlesztõ Központ intézetvezetõje arról tájékoztatott, hogy a múlt csütörtökön vett nagykanizsai szennyvízmintában kimutathatóvá vált a COVID-19-et okozó Sars-CoV2 vírus örökítõanyaga. Ez azt jelenti, hogy a megbetegedések száma a héten emelkedni fog, ezért most még fontosabb, hogy a járványügyi intézkedéseket mindenki komolyan vegye és betartsa, hiszen csak így lehet lassítani a fertõzés terjedését.

Többen megkerestek azzal: szeretnék tudni, hogy a betegek hol fertõzõdtek meg. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a koronavírus – az influenzához hasonlóan – cseppfertõzéssel terjed, azaz az orrból vagy a szájból származó apró cseppeken keresztül terjed egyik emberrõl a másikra.

A vírus köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, tehát gyakorlatilag bárhol jelen lehet.

Éppen ezért fokozottan kérem Önöket, hogy tartsák be az alábbi egyszerû higiéniai szabályokat – jelen pillanatban ugyanis ez a lehetõ legtöbb, amit magunkért és másokért tehetünk.

• Alaposan és gyakran mossanak kezet! Lehetõleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertõtlenítõvel tisztítsák meg a kezüket! Ügyeljenek a körmök alatti, és az ujjak közötti területekre is!
• Továbbra is tartsák a 1,5 méteres védõtávolságot!
• Viseljenek maszkot ott, ahol kötelezõ, így az üzletekben és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is, de mindenhol javasolt, ahol nem tartható a másfél méteres távolság. Fontos az is, hogy ténylegesen maszkot használjanak és figyeljenek a helyes felhelyezésre. A maszk az orrot és a szájat is teljesen fedje, az archoz, illetve orrhoz a lehetõ legjobban illeszkedjen. Felhelyezés után ne piszkálják a maszkot vagy az arcukat.
• Amennyiben a koronavírus-fertõzés tüneteit észlelik magukon, ne menjenek közösségbe, maradjanak otthon és telefonon értesítsék háziorvosukat!
• Lehetõség szerint kerüljék a zsúfolt helyszíneket, csoportosulásokat, tartsák a védõtávolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet!
• Tartsák be a látogatási tilalmat a kórházakban és az idõsotthonokban!
• Szellõztessenek gyakran! Ez vonatkozik az otthonra, az irodákra, minden zárt térre.
• Köhögéskor és tüsszentéskor takarják el az orrukat és szájukat zsebkendõvel, utána dobják ki a zsebkendõt és mossanak kezet!
• Lázas beteggel lehetõség szerint kerüljék az érintkezés minden formáját!
• A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos mellõzni.
• Fordítsanak fokozott figyelmet immunrendszere erõsítésére, pl. fogyasszanak elegendõ vitamint!

Hiszem, hogy a szabályok betartásával, egy kis odafigyeléssel és az egymás iránt érzett felelõsséggel együtt újra túljutunk ezen a kihíváson.

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

Balogh László
Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere