Zala megyében ismét felbukkant az unokázós csalásnak elnevezett bûnelkövetés.

Az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett a rendõrségre, miszerint ismeretlenek idõskorúakat keresnek meg telefonon azzal a szándékkal, hogy családtagjukat baleset érte, majd pénzt, vagy pénzzé tehetõ értéket követelnek tõlük. Régebben személyes találkozót beszéltek meg az idõsekkel, de újabban egy angliai bankszámlaszámot adnak meg, és arra kérik az utalást.

Szerdán három bejelentés érkezett a rendõrségre

Tóth Evelin sajtóreferens érdeklõdésünkre arról számolt be, hogy szerdán három bejelentés is kaptak, mert idõs embereket akartak csalók átverni.

Zalaegerszegen egy 73 éves nõt magát rendõrnek kiadó férfi hívott fel, és közölte vele, hogy a fiát baleset érte, a kár rendezéséhez 16 millió forintra lenne szükség. Az asszony az összeg hallatán a hívást megszakította és bejelentést tett a rendõrségen. A másik esetben egy 79 éves nõt hívott fel ismeretlen férfi azzal, hogy az asszony lányát baleset érte, és 150 ezer forintra lenne szüksége, amiért majd megy valaki. Az idõs nõ elment a közeli ATM-hez, hogy a pénzt azonnal kivegye, de nem volt a szükséges összeg a számláján. Errõl értesülve a vele végig telefonos kapcsolatban maradt férfi megszakította a hívást.

Szerencsésen végzõdött az az eset is, aminek áldozata majdnem egy nagykanizsai 89 éves hölgy lett. Õt azzal hívta föl a magát a fiának kiadó férfi, hogy baleset érte, és az anyjától azonnal szüksége lenne 1,3 millió forintra, amit angliai számlára kért elutalni. (Ez utóbbi egyre gyakoribb a csalók részérõl.) Az asszony el is hitte a történetet, elindult a bankba, hogy intézkedjen, ám a fiókot keresve megosztotta történetét egy járókelõvel, aki figyelmeztette, elképzelhetõ, hogy csaló áll a hívás mögött. Ez után a néni bejelentést tett.

A Zala Megyei Rendõr-fõkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy:

  • Ha telefonálnak Önnek, járjon utána, hogy valóban baj van-e. Tegye le a telefont, majd hívja fel azt a hozzátartozóját, akire hivatkozva telefonáltak Önnek!
  • Tegyen fel ellenõrzõ kérdéseket: „Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”
  • Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni! Egy életmentõ mûtét külföldön sem maradhat el, mert valaki nem tud azonnal fizetni.
  • Hivatalos személy nem kér pénzt: se rendõr, se mentõ, se tûzoltó.
  • A trükkös lopások megelõzése érdekében: ne nyisson ajtót, amíg nem nézte meg, hogy ki csenget, vagy kopog! Idegent soha ne engedjen be a lakásába!
  • Ne vegye elõ megtakarított pénzét idegenek jelenlétében!

Ha felmerül, hogy bûncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot!

A rendõrség, így a Zala megyei rendõrök is kiemelt figyelmet fordítanak a fenti módszerrel elkövetett csalások megelõzésére és felderítésére. Lakossági fórumokon, az írott és elektronikus sajtóban nagy tömegeket vonzó helyeken hívják fel az idõsebbek figyelmét arra, hogy legyenek körültekintõek, ne hagyják magukat becsapni, ne dõljenek be a csalóknak!

Szerencsére az is elmondható, hogy több esetben figyelmes, az elkövetési módszerrõl tudomással bíró állampolgárok segítségével sikerült megakadályozni azt, hogy a csalók átverjék áldozatukat, mivel felhívták a figyelmét a zaklatott idõseknek, hogy járjanak utána, hogy valóban bajban vannak-e szeretteik, és a gyanús körülményekrõl a rendõrséget is értesítették – áll a police.hu tájékoztatásában.

Az eredeti cikk ITT olvasható.