Változatos birskörte termésébõl hozott néhány darabot szerkesztõségünkbe a nagykanizsai Néber András.

A férfinak a Nagyrécse melletti Bacónak-hegyen van birtoka, ahonnan már korábban is számos érdekességet hozott. Legutóbb az óriási paradicsomokkal keltett feltûnést, ezúttal viszont szintén nagyra nõtt birskörtéivel érkezett (képünkön).

A férfi szerint a birsalmát többen ismerik, a körte alakja viszont hosszúkásabb. Sõt az interneten talált szakirodalom szerint ugyanazon növény is teremhet egyik évben körte, a másik évben pedig alma alakú gyümölcsöket. A világon 40-50 birsfajtát szaporítanak, ezek közül Magyarországon 10-15 fajta közismert. A 15 éves fa minden õsszel bõséges termést hoz, viszont ritkán fordul elõ, hogy az átlagos méret kétszeresére növekedjen.

– Gondozása igénytelen, az éves csapadék mennyiségen felül, levéltrágyaként átszûrt csalánlével permetezem – fogalmazott. – Az idõsek finom birslekvárt, kompótot és dióbéllel kombinálva speciális birssajtot is készítettek a gyümölcsbõl. Nálunk valószínûleg alternatív feldolgozásként, almával cefrézve szintén zamatos pálinka készül belõle.

Fotó: Benedek Bálint

Az eredeti cikk itt olvasható.