A legújabb kormányzati döntésekrõl tájékoztatott Facebook-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök szerda délután.

Bejelentette: a járványügyi szakemberek szerint a második hullám december, január tájékán tetõzhet, de szavai szerint ebben a helyzetben is az a legfontosabb, hogy az ország mûködõképes maradjon. Mint mondta, az orvosok és ápolók megfelelõ számban rendelkezésre állnak és egy vezénylési terv alapján a megfelelõ helyekre tudják vezényelni a szakembereket.

Orbán Viktor elmondta, a kormány úgy döntött, fönntartja a beutazási korlátozásokat. Kötelezõvé teszik a maszkhasználatot a tömegközlekedési eszközök és üzletek mellett a mozikban, színházakban, valamint a szociális intézményekben.

"Az idõsek és a betegek érdekében tartsuk be a szabályokat" – mondta Orbán Viktor.

Hozzátette: "Van egy haditervünk, hogyan védjük meg az idõseket, és mindeközben hogyan tartsuk fenn az ország mûködését. Fenntartják a kórházakban és az idõsotthonokban a kijárási korlátozásokat, októbertõl az oktatási intézményekben kötelezõvé teszik a lázmérést."

Végül a miniszterelnök tájékoztatása szerint döntöttek arról is, hogy a szórakozóhelyeket este 11 után be kell zárni. Orbán Viktor arra kéri az embereket, hogy a szabályokat tartsák be, a rendõrséget pedig a szabályok betartásának ellenõrzésére, õk azok, akik büntetést szabhatnak ki a szabályszegõkre.

Kormányzati döntések

  • fennmaradnak a beutazási korlátozások,
  • kötelezõ maszkhasználat a mozikban, színházakban, ügyfélszolgálati irodákban,
  • teljes látogatási tilalom fenntartása kórházakban és szociális intézményekben,
  • hõmérséklet-mérés az iskolában október elsejétõl, az iskolákba csak tanár és diák léphet be,
  • a teszt hatósági áras termék lesz, összege 19 500 forint,Szórakozóhelyeket este 11 órakor be kell zárni,
  • a rendõrség tartatja be ezeket az intézkedéseket.

Az eredeti cikk ITT olvasható.