Kétségtelen, hogy túrázni, nagyokat sétálni az erdõben õsszel és tavasszal a legkellemesebb. A nap nem süt égetõen és nincs nagyon hideg sem. Tavasszal az ébredõ természetet csodálhatjuk, õsszel a fák levelei festik színesre a tájat.

Ami kényeztetõ a lelkünknek, a lábunknak is az legyen

A túrázás az egyik legegészségesebb mozgásforma. Kint vagyunk a friss levegõn, a sok fel-le menettõl megemelkedik a pulzusunk, dolgoztatjuk a szívünket és növeljük az állóképességünket. Fontos azonban odafigyelnünk, mit üzen a testünk. Nem szabad egyszerre túl sokat menni, nagyon megerõltetni lábainkat. Ha amúgy is gyakran fájnak az ízületeink, figyeljünk oda, a lejtmenetben óvatosan terheljük a térdünket.

Támogassuk ízületeinket gyógynövényekkel

Az ízületi kopás nem csupán az idõsebbeket, a túlsúllyal rendelkezõket érinti, sokan már a harmincas-negyvenes éveikben is megtapasztalhatják. Külsõleg a Fekete nadálytõ alkoholos kivonatával érdemes bekenni a fájó részt, ez enyhíti a kellemetlen érzést. Az ízületi gyulladás esetében Gyuri bácsi mindig azt emeli ki, hogy veseprobléma is állhat a háttérben. Ha a vese nem mûködik kifogástalanul, a méreganyagok nem tudnak eltávozni, és lerakódnak az ízületekben. A mezei zsurló tea kúraszerû fogyasztása csökkentheti a fájdalmas tüneteket, napi egy csészével legfeljebb 6 hétig fogyasztható. Gyulladáscsökkentõ hatása miatt a Kamillás teakeverék (Gyulladás csökkentésére) is tökéletes választás lehet.

Fekete ribizlileveles teakeverék (Az ízületek teája) pedig a gyulladásos ízületi betegségek vagy a köszvény kezelését egészíti ki kiválóan.

Az ízületi gyulladás megelõzését pedig nem lehet elég korán kezdeni, akár már huszonévesen érdemes rászokni, hogy egyik héten naponta iszunk egy csésze mezei zsurló teát, másik héten csalánt, az azt követõ héten pedig tejoltó galajt. A csalán és diófalevél teával vagy a Csalánleveles teakeverékkel (Tisztító tea) végzett rendszeres tisztítókúra is nagyon hasznos. Gyuri bácsi negyedévente javasol egy 4-6 hetes tisztítókúrát.

Az eredeti cikk ITT olvasható.