Tisztelt Kanizsaiak!

Barabási Albert-László, a világhírû magyar hálózatkutató szavaira érdemes felfigyelni:
„Július végen, amikor hazaköltöztem Magyarországra, olyan üdítõ volt újra normálisan élni. Az üzletek nyitva voltak, a belvárosi vendéglõk tele, a Balatonon a »betelt« tábla. És sehol egy maszk.
Amikor amerikai barátaimmal beszéltem, néha büszkén, néha hitetlenkedve meséltem nekik a Magyar Csodáról, az életrõl, amely visszatért a normális medrébe. Július végén, napi 10-20 új fertõzéssel, a büszkeség jogos is volt.
Viszont augusztus során felégettük azt az egészségi tõkét, amelyért tavasszal megdolgoztunk.”

Barabási figyelmeztetésére hivatkozva újra hangsúlyozni kell, hogy a kialakult járványügyi helyzetben elsõsorban az a fõ törekvés, hogy megakadályozzuk a járvány széles körû terjedését, és idõben meghozott döntésekkel megóvjuk embertársaink egészségét.

Kiemelt feladat, hogy ésszerû döntésekkel, a polgárok szabálykövetõ magatartásával elérjük, hogy ne kelljen súlyos, a gazdaságot is sokkoló lépéseket tenni, hiszen egy újabb teljes leállás már rendkívüli károkat okozna.

Ezért is kérem valamennyi kanizsai polgárunkat, hogy tartsák be a szabályokat és az ajánlásokat, mert ha vigyázunk egymásra, akkor még elkerülhetjük a tavasszal egyszer már átélt, az életünket is korlátozó nehézségeket. Fokozott figyelmet fordítsunk a különösen nehéz élethelyzetben lévõ személyek, elsõsorban az idõsek és a krónikus betegségben szenvedõk támogatására.

 A mai napon 341 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertõzést (COVID-19), ezzel 9304 fõre nõtt a hazánkban beazonosított fertõzöttek száma. Az elmúlt napokban bekövetkezett komolyabb ugrások, a rekordméretû megfertõzõdések adatai azt mutatják, hogy valóban új járványügyi korszakba léptünk, mely újra fegyelmezett és szolidáris magatartást kíván meg tõlünk.

 Városunkban a hatóságilag házi karanténra kötelezettek száma jelenleg 64 fõ, ami elsõsorban a külföldrõl hazaérkezetteket, rendezvényeken résztvevõket vagy lehetséges fertõzöttel való kontakt személyeket jelenti. Az összes eddigi 389 határozatból 325 már feloldott.

 Aktív elkülönítés alatt jelenleg 13 személy van; õk azok a járványügyi megfigyelés alá helyezettek, akiknél enyhe tünetekkel fennáll a fertõzés, de kórházi kezelésre nem szorulnak. Az eddigi összesített 40 fõt tekintve az aktív elkülönítettek esetében már 27 feloldott.

A tavaszi járványhelyzettõl a jelenlegi második hullám eltéréseket is mutat: míg az elsõ járványhullám alatt a fertõzöttek átlagéletkora 67 év volt, a mostani, õszi hullám alatt 26 év. A halálozások száma is jóval kevesebb.

Mivel a járvány most elsõsorban a fiatalok körében terjed (gólyatáborok, rendezvények, utazások), fontos hangsúlyozni, hogy õ esetükben gyakori a tünetmentes vagy az enyhe lefolyás, azonban nekik különösen vigyázniuk kell, hogy az idõsebb családtagjaikat, más személyeket ne fertõzzenek meg.

Természetesen legjobban mi magunk tudunk védekezni és vigyázni azzal, hogy odafigyelünk a személyes higiéniára, a rendszeres kézmosásra és fertõtlenítésre, a zárt térben való maszkhasználatra és a távolságtartásra.

Kérek mindenkit, hogy az egymás iránti társadalmi szolidaritás jegyében ne engedjenek utat a szkeptikus hangoknak, rémhír-terjesztõknek!

Egymás iránti felelõsség, önmérséklet, lemondás és kitartás. Ezekre van most leginkább szükség.

#vigyázzunkegymásra #maradjotthon

Balogh László
Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere

(Forrás: Balogh László Facebook-oldala)