Tisztelt Kanizsaiak!

Az elmúlt napok számos változást hoztak az életünkben: véget ért a rendkívüli, változatos nyár, hosszú hónapokat követõen megkezdõdött az iskola és sajnálatos módon Európában a világjárvány második hullámába léptünk.

Egy hete Magyarországon hullámzóan, de emelkedik a koronavírus-fertõzöttek száma, szerencsére azonban az elhunytak száma szinte változatlan. A mai napon 118 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertõzést, tegnap 178 új fertõzöttet regisztráltak, elõtte nap pedig egy hirtelen ugrással 291 új esetet, ami az eddigi legmagasabb szám, amióta hazánkban tavasszal megjelent a vírus.

 Nagykanizsán jelenleg nincs sem ápolás alatt álló személy, sem pedig gyanús eset, de a hatósági házi karanténra kötelezettek száma a városban 2 fõ, akik olyan országból érkeztek haza, ami után kötelezõ a két hét karantén.

Mindez azt jelenti, hogy Kanizsán még nem jelentõs a vírusfenyegetettség, ami fegyelmezett magatartással, a szabályok pontos és szigorú betartásával remélhetõleg fenn is tartható.

 De, ehhez valóban komolyan kell vennünk minden olyan ajánlást és rendelkezést, amely az egészségünket szolgálja. A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja víruslaborjának vezetõje szerint egyre nõ azok száma, akik vírus- és járványtagadók, sokan nem veszik már komolyan a maszkhasználatot, a távolságtartást, feleslegesnek tartják az óvintézkedéseket.

 Fontos azonban felhívni a figyelmet, nem csak önmagunkat, de másokat is védünk az óvintézkedések betartásával! Egy közösséget alkotunk, egymás nélkül kevesebb az esélyünk a szerencsés kimenetelre. Mindannyian mindent annak kell alárendelnünk, hogy gátat vessünk a vírus terjedésének, így a megszokott hétköznapoktól eltérõ magatartást és óvatosságot vár el tõlünk a következõ idõszak.

 Ugyanakkor elkezdõdött az oktatás, ami újabb kockázatokat rejt. A ma kezdõdõ tanév kapcsán kiemelten fontos a szülõk és a pedagógusok felelõssége; tünetes, beteg gyermeket most nem szabad iskolába, óvodába engedni. Az a cél, hogy az iskolák mûködése zavartalan legyen és a hagyományos oktatás folyjon. Az iskolák járványügyi ajánlásokat kaptak, amelyeket saját hatáskörben kiegészíthetnek további intézkedésekkel.

 Fontos továbbra is odafigyelni a koronavírus tüneteire, amelyek közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus-fertõzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet.

Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli magán, akkor kérjük, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe! Háziorvosát ne személyesen keresse fel, hanem telefonon hívja fel! Ha a háziorvos telefonos kikérdezése alapján felmerül a koronavírus-fertõzés gyanúja, de a tünetek alapján a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. Ha a tünetek súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdõgyulladás), akkor a háziorvos intézkedik a beteg kórházi elhelyezésérõl.

 Mi azzal tudjuk most a legtöbbet tenni, hogy ahol a rendelkezések elõírják, minden esetben viselünk maszkot.

Ezért kérem Önöket, hogy újra fegyelmezetten, a szabályokat és a tanácsokat betartva éljük az életünket, végezzük hivatásunkat és feladatainkat!

#vigyázzunkegymásra

Balogh László
Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere

2020. 09. 01. (Forrás: Facebook)