Két díszpolgári kitüntetõ címet is adományozott idén Nagykanizsa közgyûlése. Az egyiket Balázsovits Lajos, a másikat – posztumusz – Báró Wlassics Gyula kapta. Rendhagyó módon, tegnap tartották meg a városnapi ünnepi közgyûlést, melyen az idei városi kitüntetéseket is átadták. A hagyományosan április végén rendezett eseményt a koronavírus-járvány miatt kellett elhalasztani.

A kitüntettetek afféle csillagok, mondta az ünnepséget követõen a polgármester, és Weöres Sándortól idézve hozzátette: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra. Kifejtette, ez számára azt jelenti, õseinkre, hagyományainkra, értékeinkre büszkék vagyunk, és támaszkodni kell rájuk. Hozzátette, a létra pedig a tiszta erkölcsöt szimbolizálja.  

– A kitüntettetek mindig nyomot hagynak, mert fényesek. Természetesen mindenki törekedjen a saját életében, hogy kiváló legyen, de kitüntetetté nem válik mindenki. Viszont aki kitüntetett lesz, példává válik, és rá büszke kell legyen a közösség. Azt remélem, a mindenkori városi ünnep nagycsaládi ünnepként is hat, és az emberek tettei, példái mindig bõvebb hatókörûvé válnak, mint az a szûk környezet, amelyben õk élnek. A legszebb létkörnyezetünk nekünk Nagykanizsa, és hiszek a város szép jövõjében – hangsúlyozta a polgármester.

Az ünnepségen átadták az idei városi kitüntetéseket, melyekrõl a közgyûlés döntött. 

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Címere:

Kónya István (a Magyar Autóklubban betöltött tevékenysége, az autósélet, az érdekvédelem, a közlekedésbiztonság terén végzett fejlesztõ munka elismeréseként)

Balogh Krisztián (a szakmák, a szakképzés csúcsát szimbolizáló, a Szakmák Olimpiájaként ismert Worldskills és Euroskills versenyeken elért teljesítménye elismeréseként)

Fehér Kígyó Hagyományõrzõ Együttes (a több éve tartó kiemelkedõ hagyományõrzõ munkája elismeréseként)

Kanizsa Csillagai Együttes (az autentikus cigányzene országos népszerûsítéséért, ezáltal Nagykanizsa város hírnevének öregbítéséért)

Év Vállalkozása kitüntetés:

kis- és középvállalkozás kategóriában: Heni Cuki Kft. (Nagykanizsa gazdaságát és lakosságát szolgáló kiemelkedõ teljesítményéért)

kis- és középvállalkozás kategóriában: Európa-Bútor Manufaktúra Kft. (kiemelkedõ gazdasági teljesítménye elismerésként)

nagyvállalkozás kategóriában: TUNGSRAM Operations Kft. (a nagykanizsai gyárának kimagasló gazdasági teljesítménye elismeréseként)

Nagykanizsa Városért kitüntetõ cím:

Stahl György (a nagykanizsai vásárcsarnok megvalósításában ügyvezetõként végzett tevékenysége elismeréseként)

Silló Zsolt (nyugalmazott intézményvezetõ, pedagógus, a nagykanizsai férfi kosárlabda sportágért végzett elkötelezett tevékenységéért)

Kurta János (nyugalmazott bíró, a bíróként, illetve a bíróság elnökeként végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként)

Fliszár Károly (nyugalmazott plébános, Nagykanizsa keresztény élete érdekében végzett egyházi tevékenysége elismeréseként)

Bicsák Miklós (könyvkötõ mester, könyvkötõ mesternek szakmájának szeretete, elhivatottsága, a városért való tenni akarása, közéleti aktivitása elismeréseként)

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Díszpolgára kitüntetõ cím:

Balázsovits Lajos (a város szülöttje, színész, színházi rendezõ, színigazgató, a szakmájában elért országos elismertségéért)

báró Wlassics Gyula (posztumusz – Európa-hírû jogtudós, a Nagykanizsához való kötõdéséért, tudományos munkásságáért)

 

Fotó: Gergely Szilárd. Az eredeti cikk ITT olvasható.