Egy torontói kórházban az epilepszia és a zenehallgatás összefüggéseit tanulmányozták, és ígéretes eredmények születtek. A Dr. Marjan Rafiee és Dr. Taufik Valiante vezette csapat (Krembil Brain Institute, Toronto Western Hospital) úgy találta, hogy Mozart zenemûvei csökkenthetik az epilepsziás rohamok gyakoriságát.

A tanulmány eredményeit nemrég közölték egy neves nemzetközi folyóiratban. A kutatók a ’D-dúr kétzongorás szonáta K. 448’ hatását vizsgálták a rohamokra, egy másik zenemûvel összehasonlítva. Utóbbi egy kevert változata az eredeti mûnek, matematikailag ugyan hasonlatos, de hiányzik belõle a ritmikusság és véletlenszerûen mixelt elemeket tartalmaz.

Az elmúlt 15-20 évben a kutatók már számos dolgot megtudtak arról, hogy Mozart mûveinek hallgatása csökkenti a rohamok gyakoriságát az epilepsziában szenvedõknél. Az egyik nagy kérdés azonban az volt, hogy más, kontroll zenékhez képest vajon hatékonyabbnak bizonyulnak-e a nagy zeneszerzõ bizonyos darabjai.

A kutatók 13 beteget vizsgáltak egy éven keresztül. 3 hónapos alapozó szakaszt követõen a páciensek fele Mozart szonátáját hallgatta meg minden nap, 3 hónapon keresztül, majd újabb 3 hónapig a kevert változatot. A csapat másik fele fordítva tette ezt: elõször a mixelt zenét hallgatta, majd Mozart eredetije következett.

A pácienseknél rohamnaplókat vezettek. Az eredmények szerint a napi adag Mozart K. 448 a rohamok csökkenésével járt. Ez pedig kiegészítõ terápiás lehetõséget biztosít az epilepsziával élõk számára.

Az epilepszia a leggyakoribb súlyos neurológiai rendellenesség, kb. 50 millió embert érint világszerte. A rohamokat leginkább gyógyszeresen csökkentik, azonban a betegek 30 százalékánál a pirulák nem hoznak eredményt.

A kutatás számos kérdést felvetett, és további irányokat jelölt ki annak érdekében, hogy mélyebben megértsék az összefüggéseket és az eddigi ígéretes eredményeket. A kutatók most nagyobb volumenû, hosszabb idõszakra kiterjedõ vizsgálatokat terveznek, amelybe az eddiginél több beteget vonnának be.

Az eredeti cikk ITT olvasható.