Jó éttermet találni nem könnyû, bármerre is járunk a világban. A népszerûséget általában jól mutatja, ha egy vendéglõ évtizedekig, akár évszázadokig fenn tud maradni.

A NetCredit most összegyûjtötte azokat a történelmi éttermeket, amelyek egy adott országban legrégebb óta üzemelnek, és színes, informatív térképen mutatja be õket. A nem otthon történõ étkezésnek több ezer éves történelme van a nagyvilágban, ez a színes infografika pedig összehozza a globális gasztronómiai örökségeket. Nem csak az étterem nevét, de specialitását is megtaláljuk a listán, így képet kaphatunk az egyes területek ínyencségeirõl.

Jó néhány étterem már hosszú évszázadok óta várja az éhes ügyfeleket. A legrégebbi az egész világon egy ausztriai vendéglõ (St. Peter Stifts Kulinarium), amely állítólag 803-ban nyitotta meg kapuit Salzburgban. Itt a klasszikus bécsi szelet mellett modern fogásokat, így például helyi húsokat, sajtokat is fogyaszthatunk. Magyarországon a Százéves éttermet tüntetik fel legrégebbinek, 1831-es alapítással. Talán nem meglepõ, hogy itt a marhagulyás megkóstolását ajánlják.

Afrika legrégebben mûködõ, 1630 óta üzemelõ vendéglõjét (El M’Rabet) Tunéziában keressük. Aki Kolumbiába utazna, a lokális ínyencségekért a La Puerta Falsa nevû helyre látogasson el! Kína 1153-ban alapított vendéglõjében pedig még olyan receptekbõl fõznek, amit az alapító, Ma Yu Ching hagyott az utókorra.

A legrégebben mûködõ éttermek között itt böngészhetünk: mymodernmet.com

Az eredeti cikk ITT olvasható.