A görögdinnye vásárlásakor mindig van az emberben egy kicsi bizonytalanság: vajon érett, jó ízû lesz-e? A megfelelõ érettség, íz a többi gyümölcs esetében is alapvetõ szempont, de ez a kérdés valahogy mégis a görödinnyénél vált különösen fontossá.

A dinnyék szakértõ ábrázattal való paskolása és/vagy kopogtatása, a több száz kilós dinnyehalom átválogatása a tökéletes példány kiválasztása érdekében sajátos rítusa a nyárnak. A megfelelõ dinnye kiválasztása a hagyomány szerint nagy figyelmet, tapasztalatot igényel, már-már mûvészet, amelynek jutalma a valóban kiváló íz.

A görögdinnye érettségének a megállapítása valóban szakértelmet igényel, fõként a dinnyetermelõtõl. Általában a táblán több helyrõl vett minták megkóstolása alapján döntik el a betakarítás idõpontját, vagyis azt, hogy érett-e már a dinnye vagy még szüksége van egy kis hízlalásra. Mivel a görögdinnyét a gyümölcsök többségéhez hasonlóan biológiai érettségben fogyasztjuk, ezért az érettségi állapotra kóstolás nélkül is következtetni lehet bizonyos jelekbõl.

Árulkodó lehet a dinnye kocsánya, hiszen az érett gyümölcs már készen van, az anyanövényre már egyre kevésbé van szüksége, ezért a kocsány kezd száradni, barnulni (a fán termõ gyümölcsök ugyebár lepottyannak). Az erõs, friss, zöld kocsányú dinnye valószínûleg még nem érte el a teljes érettséget.

A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, ugyanis a világosabb csíkoknál megjelenõ halvány vajszín az érett állapotot jelzi.

Az ütögetésre jelentkezõ kongó hang nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye érett, sokszor csupán azt jelzi, hogy a dinnye belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. Ez a „technika” inkább a szezon végén lesz érdekes, amikor már a túlérett, belül löttyedt dinnyék kiszûrése a feladat.

Az sem mindegy, milyen körülmények között tárolt dinnyét vásárolunk. A görögdinnye frissen szedve a legfinomabb, ezért fontos, hogy betakarítás után mielõbb a vásárlókhoz jusson. Bár látszólag jól bírja a tárolást, helytelen az a gyakorlat, amikor kánikulában a tûzõ napon (ahol akár 45-50 fokra is felmelegedhet) nagy halomba rakva árulják a dinnyét. Ha túl nagy a kupac, az alul lévõ dinnyék bizony megnyomódhatnak, amitõl romlásnak indul a termék, különösen a vékonyabb héjú fajták. Mivel a gondatlan tárolás nem kedvez az ízek megõrzésének, az ilyen helyeket tanácsos elkerülni.

Nagyon figyeljünk oda a higiéniai körülményekre, ha felezett dinnyét vásárolnánk! Csak olyan helyen vegyünk fél dinnyét, ahol az eladó tud kezet mosni, tisztán tartja a kést és az asztalt, valamint gondosan lefóliázza a dinnyefeleket.

Az eredeti cikk ITT olvasható.