Szombaton heves zivatarokkal járó felhõszakadás érkezett Magyarország fölé, amely Somogy és Zala megye egyes térségeiben rendkívüli vízátfolyásokat, villámárvizeket és vízakadályokat okozott. A viharos idõjárással összefüggésben a katasztrófavédelem egységeit országszerte összesen kétszázhuszonöt káreseményhez riasztották.

Zala megyében egy nap alatt száztíz alkalommal riasztották a katasztrófavédelem hivatásos, önkormányzati és önkéntes egységeit. Liszó településen a felduzzadt tó vize szombat reggelre elöntötte a település alacsonyabban fekvõ részét. Hat házból összesen huszonkét embert menekítettek ki ideiglenesen. A csapadék miatt Surdon is megtelt a víztározó és átfolyt a gáton. A település alacsonyabban fekvõ részén négy házból hét embert menekítettek ki. Nagykanizsán ezzel párhuzamosan mintegy hatezer darab homokzsák felhasználásával erõsítették és emelték meg a Principális-csatorna oldalát a Pivári utcai épületek megvédése érdekében.

Szombat kora estére túlcsordult Galambok település két víztározója is, ezért itt megelõzõ jelleggel hatvan lakóházból kétszáz embert menekítettek ki ideiglenesen. Zalamerenyén, a patak menti negyven házból nyolcvanhárom embert menekítettek ki a zalamerenyei tó leürítésének idejére, a szakemberek homokzsákok segítségével tartották szárazon a település fõ utcáját. Garabonc településen egy szállodából három embert kellett kimenekíteni, mert a víz körbezárta az épületet.

Az áradások következtében Pat település gépjármûvel megközelíthetetlenné vált, mert a településen átvezetõ utat a víz egyik irányból nagy mértékben megrongálta, a másik irányból pedig a hidat mosta alá annyira, hogy azon a gépjármûvel való közlekedés nem biztonságos. A település jelenleg sem megközelíthetõ. Szombat este a 7-es fõutat a 192-es és a 193-as kilométerszelvény közötti erõs vízátfolyás miatt ideiglenesen lezárták.

Vasárnap reggelre a katasztrófavédelem országszerte végzett a szombati vihar következtében keletkezett károk felszámolásával. A beavatkozások során senki nem sérült meg.

Fotó: Varga György

(ZMKI)