Az alvás mennyisége mellett a minõsége is hatással van a kedvünkre, a munkánkra, az egész napunkra. Rengeteg ember küzd alvásproblémákkal (különösen egy bizonyos kor felett), az éjszakai forgolódástól kezdve, a nem elég pihentetõ szundikálásig. Létezhet-e jobb és olcsóbb módja az alvásminõség javításának, mint a szobanövények elhelyezése a hálóban?

Íme az 5 legjobb hálószobai növény!

1. Vitorlavirág

Így segít: Ez a közönséges szobanövény remek természetes levegõtisztító, mivel megköti a levegõben található káros anyagok egy részét, pl. a formaldehidet vagy a penészt. Így pedig máris jobban megy az alvás!

Így gondozd: A vitorlavirág kevés fénnyel is beéri, vagyis tökéletes választás akkor is, ha a hálószobádnak nincsenek hatalmas ablakai. Öntözd hetente egyszer, de ha ablak mellett tartod, vagy pörög a fûtés, akkor lehet, hogy heti kétszer is meg kell locsolnod.

2. Anyósnyelv (szobai szanszeviéria)

Így segít: Nekünk, embereknek ugyebár oxigénre van szükségünk. Amennyiben éjszaka is több oxigénhez jutunk, az alvásminõségünk is javulni fog. A szobanövények többsége nappal termel oxigént, éjszaka pedig pihen, de a szorgos anyósnyelv éjjel-nappal dolgozik— még akkor is, amikor te alszol.

Így gondozd: Nem mondhatni, hogy nagy igényû növény lenne, elég jól túlél kevés fény mellett is. Kéthetente elég meglocsolni.

3. Gardénia

Így segít: A fehér virágok fantasztikus illatot árasztanak, aminek szedatív, nyugtató hatása is van.

Így gondozd: A gardéniát egy kicsit nehezebb tartani, kevésbé igénytelen. Világos helyet kedvel, de nem szereti a közvetlen, tûzõ napfényt, amely megégetheti a leveleit.

4. Levendula

Így segít: A ruhásszekrényektõl kezdve, az öblítõkön át a papírzsepiig, sok helyen felbukkan ez a bájos lila virágú növény. És tudod, miért? Mert ellazít és megnyugtat. Egy cserepes levendula még a párnácskákban, zsákocskákban fellelhetõ, szárított változatnál is erõsebb illatú. Friss, kellemes illata elõsegíti az éjszakai nyugalmadat.

Így gondozd: Világos, napfényes helyet kedvel, és nyáron a szabadba is kiteheted.

5. Sokvirágú jázmin

Így segít: egy gyönyörû szobanövény, ami dekorációnak sem utolsó, de ennél lényegesebb, hogy az illata természetes nyugtató hatással bír.

Így gondozd: A jázmint napfényes sarokban neveljük, és ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl.

Az eredeti cikk ITT olvasható.