Az Év Fája vetélkedõre olyan fákkal lehet nevezni, melyek a jelölõknek valamiért fontosak: kapcsolódik hozzájuk egy helyi történet, találkozási pontot kínálnak – vagy bármi más szerepet tölt be az ott élõk mindennapjaiban.
 
 
A versenyt az Ökotárs Alapítvány az Európai Év Fája vetélkedõhöz kapcsolódva szervezi. A vetélkedõvel célunk, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívjuk fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra.

A vetélkedõ keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keressük, hanem azt, amelyik a jelölõknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élõk mindennapjaiban.

A versenyre nevezni májusban lehet, az evfaja.okotars.hu oldalon. A verseny kezdetének pontos idõpontját a weboldalon tesszük közzé.

Az Év Fáját egyének és közösségek is jelölhetik, akár baráti társaságok, családok, iskolás csoportok, civil szervezetek, önkormányzatok vagy vállalkozások. 

A jelölt fákból az Ökotárs Alapítvány szakmai zsûrije 12-13 döntõst választ (a beérkezõ jelölések számának függvényében).

Ezek közül a közönség szavazással választhatja ki kedvencét. Az Év Fája a legtöbb szavazatot kapó jelölt lesz!