Intenzív havazásra kell készülni!


Az ország nyugati részén már hétfõ este óta esik a hó. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzése szerint kedd éjfélig a Dunántúlon és a magasabban fekvõ helyeken változó intenzitású havazás, havas esõ várható.
Ilyen idõjárásnál a közlekedésben csúszós, jeges utakra, lezárt útszakaszokra és csökkent látótávolságra kell készülni. Mielõtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetrõl és az útviszonyokról. Csak megfelelõ mûszaki állapotú, a téli idõjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont. Arra is fel kell készülni, hogy az autó elakadhat, ezért hasznos lehet egy plusz kabát az autóban. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási idõre.


Az országban csaknem kétezer tûzoltó áll készenlétben mintegy ötszáz technikai eszközzel. Amennyiben az idõjárási helyzet azt indokolja, a katasztrófavédelem az érintett megyékben operatív törzset hoz létre és megnöveli a bevethetõ emberek létszámát.
Aki bajbajutott jármûvet lát, vagy segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot. A téli idõjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit!
Használják a katasztrófavédelem ingyenesen letölthetõ tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t!

Az érvényben lévõ meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat.

Tisztelettel:
Mukics Dániel tûzoltó õrnagy
helyettes szóvivõ
BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság
+36206693613